Korjausasiat

Tarjoamme tehokasta ja suunnitelmallista isännöintiä sekä ajankohtaista taloushallinnon palvelua. Käytössämme ovat alan uusimmat ohjelmat.

Homevaurio

Hoitamaton kosteusvaurio saattaa aiheuttaa huoneistossa homevaurion. Sen vuoksi kosteusvauriosta on ilmoitettava viipymättä kiinteistön edustajalle tai vuokranantajalle.

Mitä home on?

Home on nimitys sienille joiden solurihmat muodostavat seitti- tai vanumaisen peitteen kuolleiden orgaanisten aineiden päälle. Home leviää helposti itiönä ilman välityksellä. Home voi kasvaa kaikilla pinnoilla, joilla se saa kosteutta, muun ravinnon se saa kasvualustan pinnalta ja ilmasta. Materiaali homehtuu kun materiaalin pinnan kosteus on yli 80 %.
Satunnainen kosteusvaurio ei automaattisesti tarkoita homeongelman syntymistä. Kostuneen rakenteen väliaikainen kuivatus ei yleensä poista mikrobikasvustoa kokonaan ja rakenteen kastuessa uudestaan voi osa mikrobeista jatkaa kasvuaan.

Home ja terveys

Homeita ja sieniä on kaikkialla luonnossa. Sisätiloissa oleva home aiheuttaa terveydellistä haittaa, joista tavanomaisia oireita ovat mm. limakalvojen ärsytysoireet, väsymys, päänsärky, hengitystieinfektiot ja allergiaoireet. Harvinaisempia oireita ovat lihas- ja nivelkivut sekä kuumeilu. Huonosta sisäilmasta on merkkinä se, että oireet häviävät yleensä oleskeltaessa pidempi aika muualla.

Homeen ennaltaehkäisy asunnoissa

Vesi pääsee rakenteisiin vesivuotojen kautta ja sisäilman kosteudesta tiivistymällä vesihöyryn jäähtyessä kastepisteeseensä. Kastepistelämpötilaan vaikuttavat ilmassa oleva vesihöyryn määrä, ilman lämpötila sekä pinnan lämpötila.

Vesihöyryn tuotto (pyykin kuivaus, keittäminen, ilmankostuttimet jne.) vaikuttavat ilmassa olevaan vesihöyryyn ja sen poistumiseen. Ihmisperäistä kosteudentuottoa ei voida kokonaan poistaa, joten asunnoissa on huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta. Ilmanvaihtoa tulisi aina tehosta kosteudentuoton lisääntyessä, ettei ylimääräinen kosteus tiivisty rakenteisiin. Ilmankostutinta käytettäessä on ilmankosteutta seurattava kosteusmittarin avulla. Samalla on myös tarkkailtava, ettei ikkunoiden pinnoilla esiinny tiivistymistä.

Kysyttävää?

Taloyhtiösivu

Asiakirjatilaus

Siirry tilaamaan asiakirjoja